یک استاد دانشگاه با اشاره به سخنان رئیس بانک مرکزی درباره طبیعی بودن شرایط بازار ارز گفت: «ما با این عبارات خیلی آشنا هستیم به طوری که هر وقت دولت میخواهد ارز را گران کند دنبال بهانهای میگردد که یکی از آنها تقاضای بازار است.»
رئیس کل بانک مرکزی اخیراً با اشاره به اینکه در سال گذشته به دلیل تقاضاهای فصلی، قیمت ارز به 3600 تومان افزایش اما در پایان سال کاهش یافت، گفت: شرایط فعلی بازار ارز طبیعی است.
حسین راغفر استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا در واکنش به این اظهارات گفت: «چند عامل باعث افزایش قیمت ارز در هفتههای اخیر شد.
عامل اول اجرای بسته خروج از رکود بود که طی آن ظرف 4 روز 120 هزار خودرو فروخته شد که بهترین مدل آن کمتر از 40 درصد تولید داخل است و باقی آن وارداتی است که تقاضای کاذب ارز را از سوی خودروسازان دامن میزند. عامل دوم سفر بیش از دو میلیون نفر از مردم به کربلا است که تقاضای ارز داشتند و دولت نیز برای تأمین خدمات آنها تقاضای ارز داشته است.»
وی در مصاحبه با فرارو افزود: «از سوی دیگر افزایش قیمت ارز میتواند دولت را در تأمین بدهیهای خود کمک کند. افزایش قیمت ارز به نفع دولت است و لذا وعده کاهش آن خیلی قابل توجه نخواهد بود و قیمت دلار در حول و حوش 3650 تومان باقی خواهد ماند.»
راغفر در پاسخ به این سؤال که آیا ایجاد بورس نقدی ارز میتواند منجر به ایجاد تعادل در بازار ارز و پوشش ریسک معاملات ارزی شود؟ گفت: «ما با این عبارات خیلی آشنا هستیم به طوری که هر وقت دولت میخواهد ارز را گران کند دنبال بهانهای میگردد که یکی از آنها تقاضای بازار است.»
وی ادامه داد: «در حالی که هیچ پایه و اساسی برای قیمتگذاری ارزی وجود ندارد و عمده تأمین ارز آن از سوی دولت صورت میگیرد، ایجاد بورس نقدی ارز تنها میتواند دست دولت را برای افزایش یا کاهش قیمت ارز (هر وقت که لازم دارد) باز بگذارد.»
وی افزود: «آیا بورس ارز جز این است که اکنون صرافها در حال عرضه ارز هستند و منابع ارز آنها را هم بانک مرکزی تأمین میکند؟ لذا ایجاد بورس نقدی ارز اقدامی برای آزادسازی اقتصاد کشور است و اگرچه با افزایش قیمت ارز ممکن است دولت هزینههای خود را تأمین کند اما زیانهای آن متوجه مردم و تولید کنندهها خواهد شد که باید مواد اولیه را وارد کنند و لذا مجبور میشوند از بازار خارج شوند.»