نمایندگان در گفت و گو با کیهان مطرح کردند
نمایندگان مجلس اقتصاد دولتی، نبود تجاریسازی دانش در اقتصاد، نبود برنامهریزی عملیاتی، نگاه به بیرون به جای برداشتن موانع درونی، باور نداشتن، خامفروشی و بها ندادن به تولید داخلی، واردات بیرویه و اقتصاد دلالی را از موانع تحقق اقتصاد مقاومتی دانستند و تأکید کردند؛ اقتصاد مقاومتی با همایش و سخنرانی اجرا نخواهد شد.
سرویس سیاسی-
با وجود ابلاغ بسیاری از سیاستهای اقتصادی از جمله سیاستهای اقتصاد مقاومتی و تأکید مقام معظم رهبری در این مورد، نه تنها در رابطه با اجرای این سیاستها کوتاهی شده، بلکه با حرفهای بدون پشتوانه عملی و اجرایی نیاز کشور برای تحقق راهکار اقتصاد مقاومتی به حاشیه برده شده و فراموش شده است.
همان طور که بارها کارشناسان و رهبر انقلاب اشاره کردهاند تنها راه برونرفت کشور از مشکلات اقتصادی عبور از موانع داخلی و تکیه بر توانمندیهای درونی است که اگر به این ظرفیتهای داخلی توجه نشود به اشتباه راهکار را در خارج از کشور دنبال خواهیم کرد و زمانی به خود میآئیم که بسیاری از فرصتها را با اشتباه خود از دست دادهایم.
رهبر انقلاب در دیدار اخیر خود با دانشجویان و استعدادهای برتر علمی کشور، به این نکته اشاره داشتند که یکی از راههای تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی که از همان ابتدای اعلام مورد استقبال صاحبنظران قرار گرفت، حمایت از شرکتهای دانشبنیان و طراحی لازم در این خصوص است و گفتند: درخصوص نحوه اجرا و پیشرفت سیاستهای اقتصاد مقاومتی خشنود نیستم.
حرف به جای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی
محمد علیپور نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با کیهان در این رابطه گفت: با توجه به اینکه مقام معظم رهبری در مورد اجرای اقتصاد مقاومتی در کشور ابراز نارضایتی کردند، استنباط این است که آنچه در رابطه با اقتصاد مقاومتی در کشور اتفاق میافتد، حرف است و سیاست ابلاغی اقتصاد مقاومتی دستمایه مسئولین در سخنرانیها و همایشها شده است.
علیپور با بیان اینکه در رابطه با موانع تحقق اقتصاد مقاومتی باید گفت که مسئولین در این مورد بیشتر از عمل به حرف اکتفا کردهاند، گفت: مسئولین کشور بالاخص در ردههای اجرایی میخواهند اقتصاد مقاومتی را با حرف پیش ببرند و تا زمانی که با جان و دل و حداکثر توان خود و کشور به این موضوع نپردازند، نتیجه نخواهیم گرفت. راهحل این است که سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی و 24 محور آن را نصبالعین برنامه و تصمیمگیریهای کشور قرار دهیم و این اصول را اجرا کنیم و به صورت کاربردی به کار بندیم.
عضو کمیسیون اقتصادی با بیان اینکه برای تدوین و تنظیم سیاستهای اقتصاد مقاومتی که بتواند در حوزه اجرایی موفق باشد، کار کارشناسی و فکر شد، گفت: الگوی اقتصاد مقاومتی یک راهبرد اساسی است که کشور را از وابستگی به اقتصاد نفتی و تکمحصولی خارج میسازد. این ظرفیت وجود دارد و از این جهت که کشور میتواند با اجرای اقتصاد مقاومتی به الگوی اقتصادی تبدیل شود، مقام معظم رهبری با واقعبینی این مسئله را مطرح و برنامهریزی کردند.
تنها راه نجات کشور از تحریم و تهدیداجرای اقتصاد مقاومتی است
سید ناصر موسوی لارگانی نیز در پاسخ به سوال کیهان با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی یک بحثی است که حداقل در دو سال گذشته به مسئولین گوشزد شده است، گفت: رهبر معظم انقلاب در سخنرانی خود در مشهد مقدس به این نکته اشاره کردند که تنها راه نجات کشور از تهدید و تحریمهای دشمن، توجه به اقتصاد مقاومتی است و بعد از این سخنرانی، سیاستهایی را در ارتباط با اقتصاد مقاومتی به کارگزاران نظام اعم از مجلس و دولت ابلاغ کردند که متأسفانه آن جدیتی که باید در مسئولین در این رابطه باشد، وجود ندارد.
تنها راه نجات کشور از تحریم و تهدیداجرای اقتصاد مقاومتی است
سید ناصر موسوی لارگانی نیز در پاسخ به سوال کیهان با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی یک بحثی است که حداقل در دو سال گذشته به مسئولین گوشزد شده است، گفت: رهبر معظم انقلاب در سخنرانی خود در مشهد مقدس به این نکته اشاره کردند که تنها راه نجات کشور از تهدید و تحریمهای دشمن، توجه به اقتصاد مقاومتی است و بعد از این سخنرانی، سیاستهایی را در ارتباط با اقتصاد مقاومتی به کارگزاران نظام اعم از مجلس و دولت ابلاغ کردند که متأسفانه آن جدیتی که باید در مسئولین در این رابطه باشد، وجود ندارد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه مسئولین اجرایی و دولتمردان فقط در همایشها و سخنرانیها به اقتصاد مقاومتی میپردازند اما در صحنه عمل کاری از پیش برده نمیشود، افزود: اخیرا مقام معظم رهبری دستور تشکیل اقتصاد مقاومتی را دادند و مرتب به مسئله مهم اقتصاد مقاومتی اشاره میکنند و در این مورد هشدار میدهند اما بیتوجهیهای مسئولین باعث میشود که در این مورد با چالشهایی رو به رو شویم.
موسوی لارگانی با بیان اینکه در بحث کلان اقتصادی، تولید داخلی و حمایت از آن بسیار مهم است، گفت: با این وجود گروههای تجاری و بازرگانی داخلی و خارجی، بعد از توافق به فکر منافع خویش هستند و به پیشرفت اقتصادی کشور توجه نمیشود که دلیل آن عدم برنامهریزی و پیگیری لازم است. سرمایهگذاران خارجی در فکر وارد کردن کالاهای تولیدی کشور خود به ایران هستند و این به معنای نابودی استقلال اقتصادی ما و محقق نشدن اقتصاد مقاومتی است.
عضو کمیسیون اقتصادی ادامه داد: باید در حمایت از بنگاههای کوچک، قدمی برداریم و به شرکتهای دانشبنیان که با هزینه کم و بازده و اشتغال بالا فعالیت میکنند توجه کنیم. همان طور که مقام معظم رهبری به دولتمردان تأکید کردهاند که باید استفاده از کالاهای خارجی که مشابه داخلی آن در کشور وجود دارد را بر خود حرام کنید، مردم و نمایندگان مجلس هم به این مسئله توجه کنند که تنها راه نجات کشور این است که به تولید داخل بها دهند.
واردات کالاهای لوکس یا بنجل و سود دلالان و واسطهها
محمد سلیمانی دیگر نماینده مجلس با بیان اینکه یکی از موانع تحقق اقتصاد مقاومتی باور مسئولین است و هنوز باور نکردهایم که اقتصاد مقاومتی نجاتبخش و شفابخش و راهکار اصلی اقتصاد ایران است، افزود: سرمایههای نفت و گاز را به راحتی خامفروشی میکنیم و با این کار خود اجازه میدهیم که دشمن بتواند ما را تحریم نفتی کند و برای آسیب زدن به کشور، قیمت نفت را پایین بیاورد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه ما در کشور در حدود 4/5 میلیون دانشجو داریم گفت: هیچ کشوری به این میزان ظرفیت انسانی نخبه و استعداد و انگیزه ندارد که اگر چاههای نفت و گاز را به روی این جوانان بگشاییم، مطمئن باشید که اقتصاد مقاومتی شکل میگیرد. باید بستر حمایت از تولید داخل را با وجود این ظرفیتهای بالقوه گستردهتر نماییم.
وی با بیان اینکه واردات کالاهای بیکیفیت و یا بنجل یا لوکس که نیاز کشور و مردم نیست، باید ساماندهی شود و تا زمانی که واردات کالاها و لوازم غیرنیازی که میتوانیم آنها را در داخل تولید کنیم و صادرات خامفروشی ادامه یابد و به ارزش افزوده و تولید ناخالص ملی توجه نکنیم، وضعیت بهبود پیدا نمیکند. سلیمانی گفت: طبق سیاستها و عملکردهای مسئولین فعلی، تولیدکننده سود اصلی را نمیبرد و به جای آن دلالها و سوداگران اقتصادی ایران که بسیار شدید و گسترده در حال فعالیت هستند، منفعت سرشاری را در آشفتهبازار اقتصادی کسب میکنند. این اتفاق باید به نفع تولیدکننده برگردد تا تولید و اقتصاد رونق بگیرد.
اصلاح اقتصاد با رویکردهای بیرونی ممکن نیست
همچنین محمدرضا پورابراهیمی نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از موضوعات مهم در بحث اقتصاد مقاومتی اعتقاد به آن است که مسئولین باید به این مسئله به عنوان یک نظریه علمی، باور داشته باشند، گفت: خاستگاه طرح اقتصاد مقاومتی توسط رهبر انقلاب را در سه مورد میتوان بررسی کرد؛ اولین مورد مسئله تحریمها است، دومین مسئله را باید در ریشههای به وجود آمدن رکود یا رونق اقتصادی جست و جو کرد که با توجه به اقتصاد بومی قابل بررسی است و مسئله سوم به خشکسالی و بلایای طبیعی برمیگردد. در دنیا به جز مورد اول که مربوط به کشور ما است، طرح اقتصاد مقاومتی به شیوه دیگری دنبال شده است.
این نماینده مجلس با طرح این سؤال که چقدر به اقتصاد مقاومتی به عنوان یک رویکرد اجرایی نگاه میکنیم، افزود: اقتصاد مقاومتی در صورت اجرا و پیاده شدن در کشور دارای پایههای استواری است و بر واقعیتها و محاسبات علمی اقتصادی طرحریزی شده است. اگر به اصلاح ساختارهای اساسی و اثرگذار در اقتصاد داخلی توجه کنیم، بسیاری از آفتها و مشکلات اقتصادی قابل حل است. نکته مهم این است که محدودیتهای خارجی به دلیل همین آسیبها در مناسبات داخلی وارد شده است که این مسائل معطوف به حل ساختارهای اقتصادی درونی و اصلاح بسترها است.
برخی این تصور را دارند که اگر به رویکرد و حرکتهای بیرونی توجه کنیم و آن را حل نماییم، مسائل داخلی هم حل خواهد شد که این بسیار غیرمنطقی و اشتباه است و کشور در مورد این محاسبه غلط مسئولین رنج میبرد. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه مسئله بعدی این است که برنامه زمانبندی مشخصی برای اجرای احکام 24 ماده تعریف شده در اقتصاد مقاومتی وجود ندارد، گفت: هنوز مشخص نشده است که برنامه دولت چیست و هنوز جدول زمانبندی که مشخص کند سهم ما در تولید ناخالص ملی، برنامهریزی در مورد آینده تولید و مکانیزم رسیدن به آن چیست؟ و نیازمند یک برنامه جامع هست که الزامات و رویکردها در آن مشخص شده باشد.
پورابراهیمی با بیان اینکه حضور دولت در اقتصاد طبق سیاستهای اصل 44 اشتباه است، گفت: به دلیل عدم اجرای سیاستهای اصل 44 شاهد تصدیگری دولت در اقتصاد هستیم و از آن بدتر در حال حاضر دولت مسئولیت اداره سازمان غیردولتی تأمین اجتماعی که هزینههای آن را مردم و مراکز غیردولتی میدهند، را هم دارد.
هر چند دولت یک توفیق اجباری در اجرای اقتصاد مقاومتی داشته و آن کاهش سهم نفت در بودجه عمومی است اما نگرانی که در این رابطه وجود دارد این است که اگر با برداشته شدن احتمالی تحریمها، شرایط عادی شود، با افزایش مقداری و قیمتی مجدد نفت و بازگشت به شرایط گذشته، دوباره به وضعیت وابستگی به نفت برگردیم که در آن صورت بسیار شدیدتر دچار این مسئله خواهیم شد.
این نماینده مجلس افزود: با توجه به صحبتهای اخیر مقام معظم رهبری در دیدار با نخبگان جوان، اگر به اقتصاد دانشبنیان که باعث کسب ثروت، دانش و تجاریسازی علم در اقتصاد دنیا است، توجه ویژهای شود، به جای خامفروشی داراییها، جمع زیادی از توانمندیهای علمی و تخصصی ما در حوزه دانشگاهی بالفعل شده و میتوان از این ظرفیتها بهرهمند شد که هنوز این اتفاق نیفتاده است و در این مورد برنامهریزی نشده است.