گروه سیاسی: نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز نسبت به اقدام رئیس مجلس در ارجاع طرح یک فوریتی مربوط به برجام به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی انتقاد کردند. به گزارش «وطن امروز»، اقدام هیاترئیسه در ارائه طرح 2 فوریتی «اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام» در واقع تلاشی برای به حاشیه بردن کمیسیون برجام و گزارش مهم این کمیسیون درباره ماهیت و محتوای برجام بوده است.
با این حال اما رای منفی اکثریت نمایندگان به 2 فوریت این طرح نشان داد برخلاف تصور برخی، شرایط آنگونه که برخی فکر میکنند؛ برایشان فراهم نیست.
ولی به هر حال با تصویب یک فوریت این طرح، لاریجانی آن را برای بررسی به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ارجاع داد. این اقدام لاریجانی نیز با انتقاد نمایندگان مواجه شده است. نمایندگان معتقدند اکنون که برخلاف روال گذشته، گزارش کمیسیون برجام، مبنای تصمیمگیری مجلس درباره برجام قرار نگرفته، حداقل این طرح یک فوریتی باید به کمیسیون تخصصی این موضوع یعنی کمیسیون برجام ارجاع شود نه کمیسیون امنیت ملی که قطعا اعضای آن اطلاعات بسیار کمتری از اعضای کمیسیون برجام دارند.
محمد دهقان، عضو هیات رئیسه مجلس در اینباره گفت: این طرح باید به کارشناسیترین کمیسیون مجلس درباره برجام ارجاع شود تا شائبه دوگانگی در مجلس ایجاد نشود. به گزارش «نماینده»، محمد دهقان عضو هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: از آنجا که کمیسیون برجام در مجلس شورای اسلامی بیش از 150 ساعت درباره متن برجام بهصورت رسمی جلسه گذاشته و بیش از 40 روز حتی در روزهای تعطیلات تابستانی مجلس درباره این سند وقت صرف کرده است، کمیسیون صالح برای رسیدگی به طرح یک فوریتی، «کمیسیون ویژه برجام» است.
نماینده طرقبه و چناران با بیان اینکه نمایندگان مجلس اعضای این کمیسیون را برای به نتیجه رساندن مساله برجام تا آخر انتخاب کردهاند، افزود: تاکنون طرحها و لوایح تخصصی براساس آییننامه داخلی مجلس به کمیسیون ویژه ارجاع میشد که نمونه بارز آن کمیسیون ویژه تولید ملی است که همه طرحها و لوایح مربوط به تولید به این کمیسیون ارجاع میشده است. بنابراین ارجاع طرح مربوط به برجام به کمیسیونی غیر از کمیسیون برجام منطبق با رویه و عرف گذشته مجلس تلقی نمیشود.
عضو هیاترئیسه مجلس در پایان تاکید کرد: این طرح باید به کارشناسیترین کمیسیون مجلس درباره برجام ارجاع شود تا شائبه دوگانگی در مجلس ایجاد نشود.
سخنگوی کمیسیون بررسی برجام هم معتقد است چون طرح یک فوریتی، برای تصمیمگیری پیرامون برجام است، حق این بود که رسیدگی آن به کمیسیون برجام ارجاع میشد. سیدحسین نقوی گفت: طبق آیین نامه مجلس شورای اسلامی هیاترئیسه میتواند طرحهای مربوط به کمیسیونهای ویژه را به همان کمیسیون ارجاع بدهد و تشخیص این امر با هیاترئیسه مجلس است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: چون این طرح، تصمیمگیری پیرامون برجام است، حق این بود که رسیدگی به این طرح به کمیسیون برجام ارجاع شود. نماینده مردم ورامین در تشریح اینکه آییننامه بر کلمه «هیات رئیسه» صراحت دارد، گفت:
اگر هیاترئیسه طرح را به هر یک از کمیسیونها ارجاع بدهد، خلاف آییننامه نیست اما اگر در جایی به جز جلسه هیات رئیسه یا یک شخص این تصمیم را بگیرد، درست نیست و خلاف آییننامه مجلس صورت گرفته است.
اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی هم اعتقاد دارد این طرح باید در کمیسیون ویژه بررسی برجام رسیدگی شود. او در جمع خبرنگاران گفت: باتوجه به نظر آقای لاریجانی، رئیس محترم مجلس مبنی بر اینکه طرح مجلس برگرفته از گزارش کمیسیون بوده است قطعا باید هیاترئیسه محترم مجلس بررسی بیشتر طرح را به کمیسیون ویژه برجام ارجاع دهد.
کوثری اضافه کرد: منطق هم حکم میکند این طرح به کمیسیونی ارجاع شود که قریب 2 ماه به صورت شبانه روزی و با 150 ساعت کار کارشناسی مداوم روی برجام، قطعنامه و اسناد پیرامون پرونده هستهای کار کرده است و هر 15 عضو آن از تسلط کافی برخوردار هستند. ضمن اینکه از کمیسیون امنیت ملی تنها 6،5 نفر در کمیسیون برجام عضو هستند که برای بررسی چنین طرح مهمی در کمیسیون امنیت کفایت نمیکند.
کوثری در پایان تاکید کرد: اعضای کمیسیون برجام از کمیسیونهای تخصصی مختلف مجلس انتخاب شدهاند و میتوانند ابعاد مختلف برجام را به طور دقیق از ابعاد مختلف مطالعه و بررسی کرده و طرح کامل و جامعی را در مدت کوتاه پیش رو به صحن بیاورند که بتواند تضمینکننده حداکثری منافع ملت ایران و حافظ دستاوردهای مهم کشور در حوزه فناوری هستهای باشد.