«دولت برنامهای برای کمک به بازار کار ندارد».روزنامه آرمان در یادداشتی اقتصادی نوشت: از بینبردن تحریم[!؟] قدم موفقی بود که دولت در راستای سیاستهای پولی و مالی توانست در آن موفق عمل کند اما این روش ضد تحرک در بازار است. این روش فقط برای مقطع زمانی که هدفگذاری شده بود و بنا بود دولت تورم را کنترل کند مناسب بود. پس از این دولت باید با سیاستهای موازی و کنترل شدید در بازارهای پولی در بازار کار ورود پیدا کند، اما اکنون در جهت عکس تحرک بازار کار عمل میکند.
بنابراین دولت باید به موقع این سیاست را رها کرده و با کار کارشناسی و فنی سیاست انبساط مالی را در کشور دنبال کند، زیرا با سیاستهای انقباضی بازار کار کاملاً مخدوش عمل میکند. باید دست بانکها باز باشد و تسهیلات در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد و درعین حال ساختار تعاونی بازار کار و بانکها را تشویق کنیم.
کاری که از دولت انتظار میرفت بعد از کنترل تورم انجام دهد، این بود که نرخ پول را پایین ببرد که این اتفاق نیفتاد. در واقع نرخ پول بالای 30 درصد به تولید آسیب جدی میزند و اداره بنگاهها با مشکل مواجه میشود. وقتی قیمت انرژی بالاست و قیمت مواد خام بالاست و ارز قیمت بالایی دارد و در حوزه واردات مشکلات زیادی برای تولیدکنندگان و کارفرمایان وجود دارد، ما نیازمند سیاستهای حمایتی دولت هستیم.
این روزنامه میافزاید: اگرچه در بحث سرمایهگذاری داخلی و خارجی دولت با محدودیتهای بسیار زیادی روبهروست اما اصلاح مکانیزمها در کشور وظیفهای است که دولت میتوانست در آن موفقتر عمل کند. متأسفانه در این زمینه دولت کارنامه چندان درخشانی ندارد، درحالی که برای کمک به بازار کار باید رویکردهای جدیتری اتخاذ کند. آنچه اهمیت دارد این است که دولت باید درباره حمایتهای بیمهای به کارفرمایان جهت ایجاد اشتغال کمک کند.
یک سیاست دیگر دولت ورود به موضوع مواد خام و لوازمی است که واردکنندگان آنها به تخفیفات گمرکی نیاز دارند. درباره قانون یارانهها که در جهت حمایت از تولید بود باید کار کارشناسی میکرد تا مشخص شود کدام بنگاهها دچار مشکل شدهاند و نیازمند کمک هستند و سراغ آنها میرفت.
در این خصوص انتظار برنامه منسجمتری از سوی دولت میرفت. در شرایط کنونی که بنگاههای کوچک شرایط چندان مطلوبی ندارند دولت باید سریعتر اقدام موثری داشته باشد. اگر آمارهای رسمی کشور را ببینیم متوجه میشویم بیش از 65درصد بنگاههای کوچک در شهرکهای صنعتی که کاملاً تحت نظارت دولت هستند بسته شدهاند. پس دولت باید سراغ بنگاهها و شهرکهای صنعتی برود که قبلاً با رعایت قوانین و مقررات خاص، تشویق شده بودند تا بازار کار را رونق ببخشند. کاری که دولت در این مدت انجام داده به هیچ وجه در این زمینه کفایت نمیکند.